Omega 3 från alger framtidens tillskott

Omega 3, eller mer specifikt DHA, är något de allra flesta behöver mer av i sin kost. Traditionellt så utvinner man DHA från fisk och säljer i tillskottsform men alger har större potential som omega3-källa. Alger kan fyrdubbla sin biomassa på bara ett dygn och kan odlas såväl som skördas i en mängd olika miljöer.

Det faktum att många människor inte är intresserade av att ta tillskott eller äta fisk av en eller annan orsak talar bara till algernas fördel. Den främsta marknadspotentialen för DHA från alger är nämligen inte den vanliga tillskottsmarknaden. Det är som tillskott vid djuruppfödsel som algebaserad omega 3 har potential. Det är redan idag möjligt att få i sig 175 mg DHA per 100 gram kycklinglår om kycklingen stödutfodrats med algebaserad omega 3. Till och med odlad fisk som lax och röding kan få bättre värden med DHA-tillskott. Särskilt eftersom de på senare år övergått mer och mer till vegetabiliskt foder utan DHA. Och komjölk är en annan intressant källa.

Om några år kanske vi inte behöver ta omega 3 tillskott. Allt vi behöver kommer att finnas i maten. Om vi inte är veganer förstås.