DHA under graviditet minskar risken att föda för tidigt och ökar barnets storlek

Efter 5 år så har den första rapporten kommit in från en pågående studie där man undersöker effekten av att supplementera med omega3-fettsyran DHA under graviditet. Rapporten visar att kvinnor som supplementerar med DHA har mindre benägenhet att föda för tidigt och får också större barn.

Studien, som är en dubbelblind randomiserad kontrollerad studie, har hittills utförts på 350 gravida kvinnor mellan åren 2006 och 2011. Kvinnorna tog antingen 600mg DHA eller 600mg placebo dagligen under sin graviditet. De mödrar som tagit DHA hade i genomsnitt 2.9 dagars längre graviditet och ders barn var i snitt 172 gram tyngre, 0.9 cm längre och hade 0.5 större omkrets på huvudet vid födseln. Inga bieffekter av DHA observerades.

Susan E Carlson et al. DHA supplementation and pregnancy outcomes. Am J Clin Nutr February 20, 2013.