Fiskolja

Omega 3 i form av fiskolja ger rikliga mängder EPA och DHA vilket är vad man primärt är ute efter i en fiskolja. Övrigt innehåll beror på råvara och processning.

Det finns tre grundläggande sorters fiskolja: Fiskleverolja, fiskolja och högkoncentrerad fiskolja.

Fiskleverolja

Oljan, även känd som tran, är utvunnen ur levern på vit fisk såsom torsk. Består normalt av cirka 20% omega 3 och förekommer vid denna koncentration i triglyceridform. Är rik på framför allt A vitamin men har även en del D vitamin och annat smått och gott från levern. Förr i tiden gavs det ofta till barn mot rakitis och andra bristsjukdomar. Ursprungligen så framställde man fiskleverolja genom att låta levern fermentera i ett år varpå oljan flöt upp. Denna olja användes till lampbränsle och läderfett såväl som kosttillskott med vedervärdig smak och lukt. I modern tid så tillverkas dock fiskleverolja genom kokning, pressning och centrifugering med en betydligt mer välsmakande olja som resultat. Dock anses den vara för rik på A-vitamin för att kunna betraktas som hälsosam.

Fiskolja

Vanlig fiskolja består som mest av cirka 38% omega 3 då koncentrationen aldrig är högre än så i fiskens eget fett. Vid denna koncentration så förekommer oljan alltid i triglyceridform. Den framställs från fet fisk såsom anjovis, strömming, makrill och sardiner. Fisken ångkokas så att cellerna sprängs och vattnet samt fettet flyter ut varefter man filtrerar bort fasta partiklar genom ett filter. Därefter pressar man den fasta massan för att få ut allt fett och vatten som är kvar. Den resulterande sörjan kan ha så mycket som 20% olösliga partiklar. Sörjan centrifugeras sedan i en trestegsprocess som skiljer partiklar från vätskan och vattnet från oljan. Den resulterande oljan analyseras för miljögifter och andra föroreningar och renas om nödvändigt med aktivt kol.

Högkoncentrerad fiskolja

Högkoncentrerad fiskolja består till cirka 70% av omega 3. Man tar fiskoljan ovan och processar den ytterligare. I första steget så transesterifierar man oljan genom en reaktion med etanol. Oljan omvandlas alltså från triglycerid till etylester (glycerolet i oljan byts ut mot etanol). Därefter destillerar man etylestern för att koncentrera innehållet av omega 3. Därefter kan oljan antingen kan gå direkt till försäljning eller först omvandlas tillbaka till triglyceridform. Att omvandla tillbaka oljan från etylester till triglycerid är dock väldigt fördyrande så de flesta högkoncentrerade fiskoljorna på marknaden är etylestrar snarare än triglycerider.

Triglycerid eller etylester?

För att koncentrera innehållet av omega 3 i fiskolja så omvandlar man den först till etylesterform. Man kan sedan omvandla den tillbaka till triglyceridform men detta ökar tillverkningskostnaden signifikant. Triglyceridformen är dock överlägset bäst för kroppen. Den har bättre upptag i tunntarmen, den kan användas direkt som den är av kroppens celler, och den är också mindre benägen att oxidera (reagera med syre och bilda fria radikaler). Etylestern måste processas av levern för att bli en triglycerid som kroppens celler kan använda och är sannolikt mer härsken redan i burken / flaskan. Etylester är kort och gott belastande för kroppen.

Övriga tillsatser

För att minska risken för härskning och öka produktens hållbarhet så tillsätter tillverkaren konserveringsmedel efter att oljan framställts. Vissa tillsätter syntetiskt vitamin E. Andra tillsätter rosmarinsextrakt. Vissa vegetabiliska oljor kan även tillsättas. I bland förekommer alla tre elementen. Därtill så kan smakämnen tillsättas. Tex om målgruppen är barn. Om fiskoljan ska säljas i kapselform så tillkommer även gelatin, vatten och glycerin. Ibland tillsätts även D-vitamin.

Flytande eller kapsel

Kapsel har fördelen att den är enklare att dosera, man känner inte smaken, och den har bättre hållbarhet. Flytande omega 3 måste förvaras kallt och den håller inte länge efter öppnande. Dock är flytande lättare att ge till barn. Den kommer ofta smaksatt. Vare sig man köper flytande eller piller så ska man dock se till att burken/flaskan har mörkt glas eller är helt ogenomskinlig för att blockera solljus som annars får innehållet i flaskan/burken att oxidera.